Perbelanjaan Pendapatan Sewa Hartanah Yang Dibenarkan

 

  1. Cukai pintu dan cukai tanah

Cukai pintu tahunan yang dibayar kepada pihak berkuasa tempatan dan cukai tanah yang dibayar kepada pejabat tanah

 

  1. Faedah atas pinjaman

Faedah yang dibayar related to loan yang kita ambil untuk membeli hartanah yang kita sewa kan tu

 

  1. Premium insurance kebakaran

Premium insurance yang kita bayar tu mestilah untuk policy insurance kebakaran keatas hartanah yang kita sewakan tu

 

  1. Perbelanjaan mengutip sewa

Perbelanjaan untuk mengutip sewa dan perbelanjaan guaman yang dilakukan untuk menguatkuasakan pungutan sewa

 

  1. Perbelanjaan memperbaharui sewa

Perbelanjaan yang dilakukan untuk memperbaharui penyewaan atau menukar penyewa

 

  1. Perbelanjaan pembaikan

Perbelanjaan pembaikan yang tujuan nya adalah untuk menjaga property tersebut

 

Please take note :-

Semua perbelanjaan permulaan adalah tidak dibenarkan ya.

 

Contoh nya :

  • Kos iklan
  • Kos guaman bagi menyediakan tenancy agreement
  • Duti setem
  • Komisen kepada propert agent

 

Masa nak declare income dari rental dah tahu kan apa nak tolak. Jangan tolak #principle amount yang kita bayar pada bank tu pulak ya.

 

Semoga perkongsian hari ini bermanfaaat.  Boleh share supaya kawan-kawan kita pun tak tersalah kira. Nanti kena penalty pulak. Kesian kawan-kawan kita.

 

Kredit to : Cikgu Cukai Zurianee Zabidi

 

*********************************************

Anda dijemput ke “COACHING KEWANGAN ANDA”.

Dalam coaching  ini anda akan mempelajari cara-cara mencapai matlamat kewangan anda dengan modul yang disediakan.

Apa yang anda dapat pelajari:

1) Rahsia Membaiki Cash Flow Anda
2) Teknik Membina Net Worth
3) Maklumat Tentang Takaful
4) Strategi Melunaskan Hutang
5) Merancang Persaraan

 

Coaching ini sesuai buat mereka (terutama belia) yang mahu bertanggungjawab terhadap kewangan sendiri, yang mahu mengubah diri dari beban kewangan kepada bebas kewangan.

Maklumat Seminar:-

Venue : Ampang Business Center

Waktu : 9.30am to 1pm

Fee : RM25

Hubungi Nazri CFP @ 019-2121210 atau email ke nazri.cfp@gmail.com untuk keterangan lanjut kerana tempat terhad.

 

 

 

 

 

DISCLAIMER: Segala yang ditulis di fanpage atau blog www.KewanganAnda.com adalah dari sumber bacaan saya, pandangan saya secara peribadi dan tidak melambangkan atau mewakili mana-mana organisasi yang saya terlibat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*