Mengira Nilai Bersih Anda

Keadaan ekonomi sekarang merupakan waktu yang agak mencabar bagi kita; maka, inilah waktu yang terbaik untuk kita menilai kedudukan kita. Malah, adalah lebih penting untuk kita ketahui di mana kedudukan kewangan kita dan mula meneliti ke mana wang kita dibelanjakan. Jika tidak, kesukaran yang akan kita hadapi bukan hanya untuk bertahan, malah segala matlamat masa hadapan pun mungkin tidak tercapai.

 

Mengira Nilai Bersih Anda
Langkah permulaan anda adalah untuk mengambil tahu Nilai Bersih anda. Ataupun, dalam bahasa yang mudah, mencari kedudukan kewangan kesuluruhan anda. Mulakanlah dengan senarai aset : harta (dan nilai pasarannya) kepunyaan anda yang boleh dijual.

 

Kemudian senaraikan pula liabiliti: baki-baki hutang anda dengan pihak ketiga (bank, syarikat-syarikat kewangan, pusat membeli belah, kad kredit dan sebagainya).

 

Tolakkan jumlah liabiliti (jumlah dari senarai liabiliti anda) dari jumlah aset (jumlah nilai senarai aset anda), dan anda akan dapati Nilai Bersih anda: inilah satu-satunya nilai yang menentukan kedudukan kewangan anda.

 

Jika perbezaan antara harta dan hutang anda memberi nilai yang positif, ini bermakna anda mempunyai Nilai Bersih yang positif. Sebaliknya, jika ia didapati negatif, anda sedang menanggung kerugian

 Aset vs Liabiliti

 

Dapatkan “Cash Flow & Networth” Excel Template PERCUMA.

Hubungi saya Nazri CFP di 019-2121210 atau email ke nazri.cfp@gmail.com 

 

 

>>SEMINAR PENGENALAN PERANCANGAN KEWANGAN ISLAM<<

Seminar Kewangan Anda merupakan salah satu usaha berterusan pihak kami dalam melahirkan pelabur yang arif dan berpengetahuan dalam pelaburan terutama berkaitan unit amanah (unit trust), takaful dan penulisan wasiat. Selain itu, pihak kami turut meningkatkan tahap kesedaran mengenai pelaburan bijak dan pengurusan kewangan melalui facebook, website, blog, seminar dan bengkel pendidikan pelaburan yang disasarkan untuk pelbagai lapisan masyarakat.

Minggu ini bagi rakan di Klang Valley kami akan mengadakan

“SEMINAR PENGENALAN PERANCANGAN KEWANGAN ISLAM”

Hari : Rabu & Sabtu
Masa : 8pm–10pm (Rabu) & 10am-12pm (Sabtu)
Tempat : Cheras Business Center & Shah Alam Section 15

Hubungi Nazri CFP @ 019-2121210 atau email ke nazri.cfp@gmail.com untuk keterangan lanjut.

DAFTAR ONLINE. Sila layari laman web http://bit.ly/DaftarEjen untuk pendaftaran.

 

____________________________________________________________________________________

DISCLAIMER: Segala yang ditulis di fanpage atau blog www.KewanganAnda.com adalah dari sumber bacaan saya, pandangan saya secara peribadi dan tidak melambangkan atau mewakili mana-mana organisasi yang saya terlibat.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*